Bier in fles is goed en bier in blik is goedkope rommel voor zwervers. Zomaar een vooroordeel. Bier in blik smaakt naar ijzer, nog zo’n vooroordeel. Als je in de Nederlandse supermarkt het bierschap bekijkt dan valt op dat 98% van het bier in een fles zit. Vooral de Belgische bieren sloven zich hierbij uit om zo mooi mogelijk voor de dag te komen in eigenzinnig gevormde flessen. Nederlandse brouwers zijn in de regel wat zuiniger en gebruiken gewoon een statiegeldfles of een wegwerp longneck.

Je zou dus haast wel denken dat het klopt wat men allemaal over blikbier zegt… En toch is het niet waar. Voor de bierkwaliteit is blik veel beter dan glas. Want hoe donker het glas ook is, er komt toch altijd nog meer licht doorheen dan door blik. 1-0 voor blik.

Dunner materiaal
Bier in blik is ook beter te koelen dan bier in glas. Gewoon omdat blik een stuk dunner is dan glas. 2-0 voor blik.

Lichter en sterker
Dan is blik vervolgens ook nog eens veel makkelijker te vervoeren. Het is lichter dan glas en anders dan glas kan het niet in scherven kapot vallen. 3-0 voor blik.

IJzersmaak
En hoe zit het dan met die vermeende ijzersmaak? Die is er niet en toch ook weer wel. Een onlosmakelijk onderdeel van het proeven van een bier is namelijk het ruiken van een bier. Probeer maar eens iets te proeven met je neus dichtgeknepen. Je zult merken dat je dan een stuk minder proeft. Dus wat gebeurt er als je een blikje bier aan je mond zet? Je neus ruikt het metaal van het blik en zo kom jij tot de conclusie dat blikbier naar metaal smaakt. Uitschenken in een glas lost ook dit probleem op. Nou vooruit, 3-1 voor blik.

In de Verenigde Staten is de overgang naar bier in blik al een aantal jaren bezig.

In de Verenigde Staten is de overgang naar bier in blik al een aantal jaren bezig. De Amerikaanse consument vindt het heel gewoon om speciaalbier in blik te kopen.

In Nederland zijn inmiddels ook al enkele speciaalbieren in blik te koop. Wil je nu al speciaalbier in blik proberen ga dan eens bij je speciaalzaak op zoek naar een ingeblikt biertje van bijvoorbeeld de Moersleutel, Homeland of Kees. Proost!