Leven. Lachen. Liefde. Lager! Klinkt supertof (vinden we zelf), maar wat is Lager bier eigenlijk? En bestaat er dan ook zoiets als Hoger bier?
Lager heeft niets met de hoogte te maken, het is niet minder van kwaliteit, laag bij de grond en het wordt ook niet geschonken in lage glaasjes. Lager is gewoon Duits voor opslag. Een Lager bier moet na de vergisting namelijk nog een hele tijd koel bewaard worden voordat deze helemaal op smaak is.
Bieren die na de vergisting wel vrijwel direct drinkbaar zijn worden in de regel aangeduid als Ale. Dat komt dan weer uit het Engels. Heel veel wetenschap zit hier allemaal niet achter, maar zo zijn we deze bieren gewoon gaan noemen.
Of een bier een Lager of een Ale is wordt bepaald door de gist-stam: saccharomyces pastorianus of saccharomyces cerevisiae. Met pastorianus maak je een Lager, met cerevisiae een Ale.
De pastorianus gist doet het goed bij lage temperaturen terwijl de cerevisiae het goed doet bij hogere temperaturen. Lager bier vergist je daarom kouder dan een Ale.
Omdat koude vergisting een stuk langzamer gaat dan warme vergisting duurt het veel langer om een Lager bier te maken. Wij vergisten onze lagers 3 weken en laten het bier daarna nog 5 weken rijpen. Een Ale is gemiddeld na 1 week al klaar met vergisten en kan daarna vaak al direct gedronken worden.
Een ander verschil is de manier waarop de gist werkt. Lager gist zakt naar de bodem en doet daar z’n ding terwijl Ale gist bovenop het bier blijft drijven tijdens de vergisting. Lager bieren worden daarom ondergistend genoemd en Ales bovengistend.
Doordat de Lager gist bij lage temperaturen werkt zet het de suikers heel rustig om in alcohol zonder veel sporen achter te laten. De smaak van het bier komt daardoor bijna volledig van de granen en de hoppen. Een Ale gist daarentegen laat tijdens de vergisting een wagonlading smaakjes en geurtjes achter die bepalend zijn voor het uiteindelijke bier. De smaak van de overige grondstoffen wordt daardoor wat naar de achtergrond gedirigeerd.
Lager bieren zijn daardoor in de regel minder intens van smaak dan Ales. Ze zijn zuiver, droog, dorstlessend, verfrissend (gewoon lekker zeg maar) en je wilt er van blijven drinken (ik tenminste). Omdat er weinig sterke smaken zijn die fouten kunnen maskeren is het brouwen van een goede Lager een enorme uitdaging. Elk miniem foutje wordt genadeloos afgestraft.
Dat Pils, het bekendste Lager bier ter wereld, voor nog geen tientje per krat verkocht kan worden zegt iets over de efficiëntie van de grote brouwerijen die dit gerstenat produceren. Helaas leidt deze lage prijs ook tot een onderwaardering van dit biertype. Gewoon bier, noemen we het, terwijl er niets gewoon aan is. Als je zou weten hoe moeilijk het is om te maken laat je het wel uit je hoofd om onder begeleiding van ‘Het dondert en het bliksemt’ met pils te gooien!