Ooit hadden we honderden brouwerijen. Ze brouwden bovengistende bieren met namen als Princessebier, Maastrichts oud, Farao, Mol en Hoppenbier. De bieren waren donker, niet heel makkelijk drinkbaar en slecht houdbaar. Letterlijk vloeibaar brood.

In de negentiende eeuw maakten we kennis met de nieuwe ondergistende bieren die in Beieren werden gebrouwen. Deze bieren werden koel vergist, waren lichter van kleur, lichter van smaak en heerlijk drinkbaar. Als je het je kon veroorloven probeerde je zo’n speciaal Duits Lager bier te bemachtigen.
In 1879 opende de Amersfoortse Beiersch-Bier-Brouwerij. De eerste brouwerij die op Beiersche wijze bier ging maken. Later volgden anderen zoals Heineken en Amstel. Hun assortiment bestond uit Lager bieren als Dortmunder, Munich, Pilsner en Vienna.
De brouwerijen van de traditionele Nederlandse bieren konden niet opboksen tegen deze nieuwe, grote Lager brouwers. De één na de ander legde het loodje of werd overgenomen en gesloten.
In 1980 waren er nog maar 15 actieve Nederlandse brouwerijen over. Van de verschillende bieren die ze ooit maakten was alleen pils overgebleven. Het voorheen duurste bier van Nederland was verworden tot een goedkope, redelijk karakterloze gele drank die vooral probeerde zoveel mogelijk drinkers te bekoren. En met succes want in 1980 bestond 99% van het in Nederland gedronken bier uit pils.
Ook België kreeg te maken met de pils-revolutie. Daar werden destijds zo’n beetje dezelfde bieren gemaakt als in Nederland. De traditionele Belgische brouwerijen waren echter een stuk moderner ingericht waardoor ze zich beter tegen al het pils- geweld konden wapenen. Gezamenlijk zochten de Belgische brouwers naar alternatieven voor pils en zo ontstonden van Engelse ales afgeleide soorten als Speciale Belge en Blond. De traditionele bieren werden afgedankt. De meeste Belgische bieren die we nu kennen zijn echter pas na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld. Tripel en Quadruppel zijn zelfs van vrij recente datum. Dat we bij deze bieren allemaal denken aan eeuwenoude tradities is dus enigszins onterecht. Voordat de trappisten van Westvleteren overstapten op ‘traditionele’ trappistenbieren brouwden ze zelfs pils!
Vanaf de jaren Zeventig begint Belgisch bier een plaatsje te krijgen op ons bierschap. We noemen ze Speciaal bieren, net als de Beiersche bieren een kleine honderd jaar eerder. De ooit zo speciale pils heet vanaf dan Gewoon bier.
Geïnspireerd door Belgische bieren opent de een na de andere nieuwe brouwerij haar deuren. Ze brouwen allemaal een blond, dubbel, tripel, quadruppel en later ook Engelse soorten als Stout en IPA. Inmiddels zijn er er al weer meer dan 600 brouwerijen actief in Nederland!
En toen werd het 2018 en opende Brouwerij Bierverbond haar deuren. Wij willen de oude Lager soorten die ooit zo speciaal waren nieuw leven inblazen. We willen je laten proeven hoe lekker deze inmiddels vergeten bieren zijn. Wij maken Gewoon bier weer Speciaal!