Er zijn eind 2019 meer dan 700 bedrijven als bierbrouwer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Da’s echt veel! Zelfs in de Middeleeuwen, in de tijd dat elk dorp een brouwer had, waren het er niet zoveel als nu. Vergeleken met toen is er wel een verschil. Destijds had een brouwerij altijd een eigen productielocatie waar het bier werd gebrouwen.

Tegenwoordig maken veel brouwerijen echter gebruik van de ketels van brouwerijen met overcapaciteit. Van de 700 brouwerijen brouwt ongeveer de helft het bier in ketels van iemand anders. En zelfs brouwerijen die wel eigen ketels hebben laten soms toch nog een deel van de productie elders maken. Gewoon omdat de vraag groter is dan de productiecapaciteit. Zo brouwt Hertog Jan haar pils bijvoorbeeld bij Dommelsch en wordt Mannenliefde in België gebrouwen. Maar dat geeft allemaal niks want het gaat uiteindelijk om het bier. Dat moet lekker zijn.

Van de meer dan 700 brouwerijen is het merendeel relatief klein. Deze kleine brouwerijen hebben zich verenigd in een vereniging met de bijpassende naam CRAFT. Vanaf vandaag is Bierverbond een van de kleine 200 leden van CRAFT. Want we nemen onszelf nu eenmaal heel serieus.