We leven in Corona-tijd. Een virusje waarvan we dachten dat het heel vervelend was voor China sloeg razendsnel toe in de rest van de wereld. Er zijn maatregelen genomen waarvan we 6 weken geleden nog zouden hebben gedacht dat we dat in Nederland toch wel nooit mee zouden maken.

Winkels, cafés, en restaurants zijn gesloten. Winkelen bij Appie doe je alleen en met een maximum aantal mensen per keer in de winkel. Er is gehamsterd! Stapels toiletpapier en zakken pasta liggen achter onze gesloten deuren opgeslagen. Er heerst nog net geen paniek, maar heel erg ver van dat punt zijn we nu ook weer niet verwijderd. Het is voor iedereen een moeilijke periode. Veel onzekerheid. Plannen die niet doorgaan. En hoe lang dit nog gaat duren durft niemand te zeggen. Voorlopig lijkt de overheid niet verder dan 3 weken vooruit te willen kijken. Zoveel onzekerheid heerst er.

Voor onze brouwerij betekent deze crisis dat we verschillende afzetkanalen kwijt zijn. De afgelopen weken is de omzet daardoor dramatisch gezakt. Ook onze webshop heeft last van de crisis. Daar waar andere brouwerijen om hun hoofd boven water te houden ineens een webshop uit de grond stampen lijkt onze online winkel juist te delen in de misere. Maar we zitten niet bij de pakken neer! We zijn gezond en hebben nog steeds veel vertrouwen in onze mooie bieren.

De komende weken vullen we onze voorraadschuur daarom aan met heel veel lekkere verse bieren. Deze week komt een nieuwe voorraad Sterk binnen die, vinden wij nog veel lekkerder is dan onze eerste batch. We vonden de eerste poging zelf natuurlijk ook al lekker, maar hij was wat aan de zoete kant. Dat hebben we nu aangepakt. Bovendien is de nieuwe Sterk superhelder en dat ziet er gewoon prachtig uit in je glas. Ook van Bombay komt er een nieuwe lading binnen. Aan Bombay hebben we niet gesleuteld. Die was goed zoals die was.

We blijven draaien aan de knoppen

Over twee weken verwachten we heel veel doosjes Nieuw Amsterdams Pils. Dit is ons best verkochte bier, maar desondanks blijven we draaien aan de knoppen. Want het kan altijd nog net iets beter! Het hopschema van ons pils is een klein beetje aangepast. We beginnen nu bij het koken gelijk met het toevoegen van de Mandarina Bavaria hop terwijl we die voorheen pas de laatste 5 minuten van de kooktijd toevoegden. In plaats daarvan voegen we nu aan het eind een flinke hoeveelheid Hallertau Mittelfruh toe. Uit onze eigen experimenten kwam deze combinatie naar voren als nog weer lekkerder en beter.

Ook van de American Thirst verwachten we over 2 weken een nieuwe voorraad. Over dit recept hebben we lang getwijfeld want alhoewel wij zelf fan zijn van dit bier, kregen we er minder positieve reacties op. Blijkbaar zijn er mensen die een ander beeld hebben bij wat een Amerikaans tarwebier zou moeten zijn. We hebben geprobeerd om de ingrediënten te veranderen, het water aan te passen en het proces te wijzigen, maar enthousiast werden we hier niet van. Dus uiteindelijk hebben we besloten om de American Thirst met exact hetzelfde recept te maken als de eerste keer, maar dan wel heel erg gecontroleerd. Want over het proces hebben we inmiddels veel geleerd.

Nog eens twee weken later wordt onze voorraad Oh Vienna aangevuld. Dat bier is gewoon heerlijk dus we hebben echt geprobeerd om het weer exact zo te maken als de vorige keer. En dat is echt goed gelukt. Dat klinkt misschien heel erg simpel, maar dat is echt niet zo. Mouten en hoppen zijn natuurlijke grondstoffen. Elke oogst is weer uniek. Maar om exact hetzelfde bier te maken moet je zorgen dat de ingrediënten telkens exact gelijk zijn. En da’s natuurlijk onmogelijk als je afhankelijk bent van moedertje natuur. Brouwers als Heineken hebben heel erg goede laboratoria die alle ingrediënten analyseren en op basis van het resultaat het recept zo aanpassen dat het bier dat ze brouwen telkens hetzelfde is. Die luxe hebben wij helaas niet. Maar niet getreurd, dat wat we met onze beperktere middelen konden meten zag er goed uit dus wij hebben er alle vertrouwen in dat deze Oh Vienna weer Vienna-waardig is!

En dan het hoogtepunt….

Over 4 weken verwachten we onze eerste levering van 1841. Dit is een compleet nieuw bier voor ons, maar wel een bier waar we nu al heel trots op zijn. Het is het bier dat precies duidelijk maakt waar Bierverbond voor staat. Het is een Märzen. Een wat, zeg je? Märzen is een biertype dat bijna niet meer bestaat. Het wordt in Oostenrijk nog weleens op een etiket van een flesje Helles afgedrukt, maar da’s eigenlijk geheel onterecht. In Beieren mochten brouwers in vroeger tijden alleen maar brouwen als de buitentemperatuur het toeliet.

1841, Marzen bier van Brouwerij Bierverbond Amsterdam

1841, Marzen bier van Brouwerij Bierverbond Amsterdam

Dat betekende dat er vanaf 1 april een verplichte zomerstop werd ingelast. In maart brouwde men daarom een bier waaraan de bevolking zich gedurende de warme zomermaanden kon laven. Omdat dit bier ondanks de warmere temperaturen (koeling had men nog niet) toch goed moest blijven zorgde men ervoor dat er iets meer alcohol inzat. Als dan aan het eind van de zomer de brouwerij weer openging werd het maart bier in de opruiming gegooid. Hier omheen ontstond een volksfeest dat we nu nog kennen als Oktoberfest. In 1841 werd Märzen het officiële Oktoberfest bier. Dus vandaar de naam. Onze 1841 is een heerlijk drinkbaar bier met mooie mouttonen, een lekkere kruidigheid en wat frisse fruitige citrustonen. Echt zo’n bier waarvan je er nog eentje wilt. En nog één.

Wij kijken enorm uit naar 1841 (het bier). De test batches die we brouwden waren heerlijk. Laat die zomer maar komen!