We hebben een nieuw bier! En we noemen haar 1841. Het is een Märzen en voor de oorsprong van dit type bier moeten we naar Beieren. In vroeger tijden was het daar verboden om in de zomer bier te brouwen. Dus werd er in Maart nog even flink geproduceerd zodat er zomers toch genoeg te drinken was. Nu denken we tegenwoordig bij een zomers bier al snel aan iets met wat minder alcohol. Maar dat komt omdat we allemaal een koelkast hebben en het bier toch wel goed blijft. Dat was vroeger natuurlijk wel anders. Dus brouwde men voor de zomer juist een wat steviger bier want alcohol zorgt ook voor een betere houdbaarheid. En dat bier noemde men Märzen.

Als de zomer voorbij was organiseerde de brouwers een groot volksfeest waarop de overgebleven voorraad bier soldaat werd gemaakt. Dat feest kennen we nu nog steeds als het Oktoberfest. Vanaf 1841 was Märzen het officiële bier van het Oktoberfest en dat zou het tot in de jaren zeventig blijven. Toen werd het vervangen door een blonde variant Märzen dat speciaal voor dit festijn gebrouwen wordt en de naam Festbier heeft.

Onze Märzen is helemaal gemakt volgens traditioneel recept dus je gaat proeven wat men in Beieren proefde. Een heerlijk volmoutig bier met een subtiele hopbitterheid en toch ook wel iets fruitigs uit diezelfde hop. De kleur is amber en het bier is uiteraard kristalhelder.