We moeten denk ik eerst iets uitleggen. Veel brouwerijen maken gebruik van de installatie van iemand anders. Soms omdat ze zelf geen installatie hebben, soms omdat de eigen installatie te klein is en soms omdat het economisch gezien handiger is om veel bier op één plek te brouwen. Zo komen de bieren van Brouwerij het Ij uit een ketel in België, komt het Brand bier uit de ketel van Heineken en wordt er op Texel geen druppel Skuumkoppe meer gebrouwen. Da’s helemaal niet erg, dat doen we allemaal.

Bij Bierverbond-bier brouwden we deels zelf en deels in de ketel van iemand ander. Wij vonden dat zelf altijd lastig om uit te leggen. Als iemand dan vroeg: “komt dat bier uit je eigen installatie?” loog ik als ik volmondig “Ja” zei, maar loog ik ook als ik volmondig “Nee” zou hebben gezegd. Wij houden niet van die onduidelijkheid. Dus hebben we een nieuw merk bedacht: Roode Bier. Als ons bier dat niet uit onze eigen ketel komt brengen we voortaan op de markt als Roode Bier.

We beginnen Roode Bier met de zes meest succesvolle bieren van Bierverbond: Kölsch, Alt, Schwarzbier, Rauchbier, Vienna Lager en California Common. Op Vienna Lager na zijn dit bieren die we tot nu toe altijd volledig op onze eigen installatie hebben gebrouwen. Het is dus best wel spannend als het bier dan voor de eerste keer uit een andere ketel komt. hebben we het recept goed opgeschaald? Hebben we voldoende rekening gehouden met het andere karakter van de installatie? Hebben we de invloed van het andere water voldoende verwerkt in het recept? Nou dat hebben we!

Roode Bier heeft op de Dutch Beer Challenge 2023 maar liefst twee zilveren plakken in de wacht gesleept. Zilver voor het Schwarzbier in de categorie Innovatief tot 6% en zilver voor het Rauchbier in de categorie Innovatief Rook. Da’s een superprestatie!