Ga met ons mee op ontdekkingsreis langs zes Duits biersteden en proef in iedere stad de lokale bierspecialiteit. Onze reis start in Köln, gaat verder via Düsseldorf, Dortmund en Weimar naar Bamberg en eindigt in het zuiden in München. Je zult versteld staan van de verscheidenheid aan bieren die we tegenkomen; Niet al het bier in Duitsland is goudblond in een grote bierpul.
Ga met ons mee op ontdekkingsreis langs zes Duits biersteden en proef in iedere stad de lokale bierspecialiteit. Onze reis start in Köln, gaat verder via Düsseldorf, Dortmund en Weimar naar Bamberg en eindigt in het zuiden in München. Je zult versteld staan van de verscheidenheid aan bieren die we tegenkomen; Niet al het bier in Duitsland is goudblond in een grote bierpul.
Duitsland kent wel veel bieren die sterk tegen pils aanleunen. Je hebt vast al eens een Dortmunder Export, Kölsch of Helles gedronken zonder dat je misschien doorhad dat het geen Pilsen waren, maar proef deze bieren naast elkaar en je zult verrast worden. Ze hebben ieder echt hun geheel eigen karakter en als je dat eenmaal herkent ga je deze bieren nog maar waarderen.
Uiteraard drinken we ook bieren die wat donkerder zijn. Zo is daar de Alt die met haar heerlijke bitter-zoete smaak menig hart verovert of het uiterst drinkbare Schwarzbier dat echt zo’n ruwe bolster blanke pit type is. De waard in Bamberg daagt ons uit zijn Rauchbier te proberen en natuurlijk lopen we ook daar niet voor weg. Dit bier ruikt naar gebraden ham, maar is in de smaak zowel zacht als complex. Echt een bier om in stilte van te genieten.

KÖLN
KOLSCH
Kölsch is het Keulse antwoord op Pils en is sinds de tweede helft van de 20e eeuw het meest gedronken bier in Keulen. Het bier wordt traditioneel geserveerd in een 20 cl glas dat Stange wordt genoemd. Net als Pils is een Kölsch helder en goudgeel, maar heeft het een hoger gistkarakter. In de smaak proef je naast de kruidigheid van de hoppen daarom ook wat door de vergisting veroorzaakte fruitigheid.

DÜSSELDORF
ALT BIER
Alt bier is een eeuwenoud bier uit Düsseldorf. Toen Pils aan populariteit toenam kreeg het de naam Alt (oud), daarvoor noemde men het eigenlijk gewoon bier. Alt wordt nog steeds in de regio Düsseldorf gebrouwen en is daar erg populair. Het is een helder, amberkleurig bier met een warme smaak waarin je wat karamel, kruidige hoptonen en fruitigheid van de gist kunt ontdekken.

DORTMUND
DORTMUNDER
EXPORT
EXPORT
Dortmunder Export is het Dortmunds antwoord op Pils. Het werd in 1843 voor het eerst gebrouwen in Die Krone am Markt in Dortmund en heeft een periode van aanzienlijke populariteit gekend. De smaak van Dortmunder Export wordt sterk beïnvloed door het harde brouwwater. Het zorgt voor een karaktervol, helder, goudgeel bier dat vol van smaak is met een nadruk op de edele hoppen.

WEIMAR
SCHWARZBIER
Schwarzbier is een bierspecialiteit uit de deelstaat Thüringen. Al in de 17e eeuw brouwde Brauerei Köstritz dit bier dat sinds de Duitse eenwording in populariteit toeneemt. Een Schwarzbier is zoals de naam al doet vermoeden een donker bier. De smaak is echter veel lichter dan de kleur doet vermoeden. De gebrande mouten die zorgen voor de kleur worden tijdens het brouwen namelijk slechts kort toegevoegd. De lichte bitterheid van de hop zorgt voor een aangenaam drinkbaar bier.

BAMBERG
RAUCHBIER
Alt bier is een eeuwenoud bier uit Düsseldorf. Toen Pils aan populariteit toenam kreeg het de naam Alt (oud), daarvoor noemde men het eigenlijk gewoon bier. Alt wordt nog steeds in de regio Düsseldorf gebrouwen en is daar erg populair. Het is een helder, amberkleurig bier met een warme smaak waarin je wat karamel, kruidige hoptonen en fruitigheid van de gist kunt ontdekken.

MÜNCHEN
MUNICH
HELLES
HELLES
Dortmunder Export is het Dortmunds antwoord op Pils. Het werd in 1843 voor het eerst gebrouwen in Die Krone am Markt in Dortmund en heeft een periode van aanzienlijke populariteit gekend. De smaak van Dortmunder Export wordt sterk beïnvloed door het harde brouwwater. Het zorgt voor een karaktervol, helder, goudgeel bier dat vol van smaak is met een nadruk op de edele hoppen.

KÖLN
KOLSCH
Kölsch is het Keulse antwoord op Pils en is sinds de tweede helft van de 20e eeuw het meest gedronken bier in Keulen. Het bier wordt traditioneel geserveerd in een 20 cl glas dat Stange wordt genoemd. Net als Pils is een Kölsch helder en goudgeel, maar heeft het een hoger gistkarakter. In de smaak proef je naast de kruidigheid van de hoppen daarom ook wat door de vergisting veroorzaakte fruitigheid.

DÜSSELDORF
ALT BIER
Alt bier is een eeuwenoud bier uit Düsseldorf. Toen Pils aan populariteit toenam kreeg het de naam Alt (oud), daarvoor noemde men het eigenlijk gewoon bier. Alt wordt nog steeds in de regio Düsseldorf gebrouwen en is daar erg populair. Het is een helder, amberkleurig bier met een warme smaak waarin je wat karamel, kruidige hoptonen en fruitigheid van de gist kunt ontdekken.

DORTMUND
DORTMUNDER
EXPORT
EXPORT
Dortmunder Export is het Dortmunds antwoord op Pils. Het werd in 1843 voor het eerst gebrouwen in Die Krone am Markt in Dortmund en heeft een periode van aanzienlijke populariteit gekend. De smaak van Dortmunder Export wordt sterk beïnvloed door het harde brouwwater. Het zorgt voor een karaktervol, helder, goudgeel bier dat vol van smaak is met een nadruk op de edele hoppen.

WEIMAR
SCHWARZBIER
Schwarzbier is een bierspecialiteit uit de deelstaat Thüringen. Al in de 17e eeuw brouwde Brauerei Köstritz dit bier dat sinds de Duitse eenwording in populariteit toeneemt. Een Schwarzbier is zoals de naam al doet vermoeden een donker bier. De smaak is echter veel lichter dan de kleur doet vermoeden. De gebrande mouten die zorgen voor de kleur worden tijdens het brouwen namelijk slechts kort toegevoegd. De lichte bitterheid van de hop zorgt voor een aangenaam drinkbaar bier.

BAMBERG
RAUCHBIER
Alt bier is een eeuwenoud bier uit Düsseldorf. Toen Pils aan populariteit toenam kreeg het de naam Alt (oud), daarvoor noemde men het eigenlijk gewoon bier. Alt wordt nog steeds in de regio Düsseldorf gebrouwen en is daar erg populair. Het is een helder, amberkleurig bier met een warme smaak waarin je wat karamel, kruidige hoptonen en fruitigheid van de gist kunt ontdekken.

MÜNCHEN
MUNICH
HELLES
HELLES
Dortmunder Export is het Dortmunds antwoord op Pils. Het werd in 1843 voor het eerst gebrouwen in Die Krone am Markt in Dortmund en heeft een periode van aanzienlijke populariteit gekend. De smaak van Dortmunder Export wordt sterk beïnvloed door het harde brouwwater. Het zorgt voor een karaktervol, helder, goudgeel bier dat vol van smaak is met een nadruk op de edele hoppen.






HOLLANDS HOPHUIS
Voor het brouwen van onze bieren gebruiken we enkel water, gerst, hop en gist. Dat is de eenvoud waar de Duitse bierstijlen bekend om staan. Maar onderschat deze bieren niet, want ze zijn werkelijk pareltjes van verfijning. Hollands Hophuis hielp ons met het selecteren van de hoppen om de pareltjes verder te laten glimmen. De beste gerst en veel geduld doen de rest.

KÖLSCH
HALLERTAU
MITTELFRÜH
MITTELFRÜH
Nobele hopvariëteit uit het bekendste en grootste hopgebied van Duitsland. Dit is de kern van Europese hop, want Mittelfrüh groeit van nature in Hallertau. Het is dé hop die aroma’s levert aan de traditionele Duitse bierstijlen. Het uitgebalanceerde aroma van kruiden, bloemen en citrus passen uitstekend in een Kölsch.

ALT BIER
PERLE
Een hopvariëteit welke eind jaren 70 van de vorige eeuw is geïntroduceerd. Ontwikkeld en geteeld in Duitsland, met Northern Brewer als moeder. Perle heeft een kruidig aroma dat kan aandoen als munt en thee, met een peperige toets, deze aroma’s zijn mooi ingetogen. Het percentage alfazuur ligt redelijk hoog, wat een schone hopbitter kan opleveren.

DORTMUNDER EXPORT
SPALTER
SELECT
SELECT
Een kruising tussen de 2 nobele hopvariëteiten Hallertau Mittelfrüh en Spalt met als doel tot een verbeterede versie te komen van Spalt. Levert een soort super-edele hop op. Bloemig en fruitig (citroen) aroma, met een toets van dennennaalden. Ontwikkeld in één van de “kraamkamers” van de Duitse hop: Hüll.

SCHWARZBIER
TETTNANG
Deze hopvariëteit komt uit het zuiden van Duitsland, nabij de gelijknamige plaats vlakbij de Bodensee. Heeft overeenkomsten met de nobele variëteiten uit Hallertau en Žatec (Saaz), hoewel de Tettnang wel degelijk bloemiger en kruidiger is, zonder het te overdrijven. Deze eigenschappen geven een Schwarzbier, waarin de mout dominant is, precies de juiste subtiele aanvulling in het totale aroma.

RAUCHBIER
NORTHERN
BREWER
BREWER
Heeft een Rauchbier hoparoma nodig? Wij denken van wel, het geeft een subtiele extra laag aan het bier, zodat er genoeg te beleven valt als je gewend bent aan het rokerige karakter. Zoals de naam doet vermoeden komt deze variëteit van origine niet uit Duitsland, maar wordt tegenwoordig het meeste geteeld in Duitsland. Behoorlijk hoog alfazuur en daarmee ideaal als bitterhop. Het aroma is licht kruidig (munt).

MUNICH HELLES
ROTTENBURGER
SPÄT
SPÄT
Dit is één van Hollands’s Hophuis Heritage hoppen: traditionele variëteiten die lange tijd niet meer werden geteeld waar nieuw leven is ingeblazen. Heeft een bijzonder aroma van ceder- en naaldhout, groene peper en kruidige toetsen van lavendel en pepermunt. Deze aroma’s zijn subtiel en daarmee is Rottenburger Spät zeer geschikt in een Helles Lager.